Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Κοινωνικό Μέρισμα!

Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 3,4 εκατ. δικαιούχους θα δώσει το κράτος σε χαμηλόμισθους, άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το επίδομα, που είναι ακατάσχετο, θα κυμαίνεται από 250 έως 900 ευρώ, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος του κάθε δικαιούχου. Παράλληλα, υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια με ανώτατο όριο συνολικής αντικειμενικής αξίας ακινήτων, τις 180.000 ευρώ.

Σε αντίθεση με το 2016, φέτος οι θεσμοί έχουν δώσει το «πράσινο φως» και σύμφωνα με πληροφορίες, ο «χριστουγεννιάτικος μποναμάς», αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, στα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις γιορτές. Το νομοσχέδιο υπογράφουν οι υπουργοί: Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος και η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Στο κείμενο του νομοσχεδίου, επισημαίνεται ότι το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), που το συνοδεύει, αναφέρεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το ποσό του μερίσματος, μπορεί να αυξηθεί, με απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό, ενδεχομένως σε περίπτωση που τα έσοδα του δημοσίου ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Ιδιαίτερη σημασία, έχει η έγκριση των θεσμών, καθώς σε αντίθεση με το 2016 που δημιουργήθηκε ρήγμα στις σχέσεις τους με την κυβέρνηση και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φέτος δεν θα μπουν εμπόδια στην έξοδο από το μνημόνιο. Αντίθετα, αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση, την περίοδο των εορτών. Το θέμα συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας ανάμεσα στο Οικονομικό επιτελείο και τα κλιμάκια των θεσμών.

Αξιωματούχος Κομισιόν: Δράσεις πλήρως σύμφωνες με τις δεσμεύσεις του μνημονίου
Από τις Βρυξέλλες, υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής τόνισε σχετικά, πως το κοινωνικό μέρισμα δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελλάδας, αναφέροντας πως οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών περιλαμβάνουν προτάσεις για τη χρήση μέρους του προβλεπόμενου πλεονάσματος για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού «μαξιλαριού» ασφαλείας αλλά και για «δράσεις που είναι πλήρως σύμφωνες με τις δεσμεύσεις του μνημονίου».

Τσακαλώτος: Από την φοροδιαφυγή βγήκε το μέρισμα
Τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής κατευθύνθηκαν στους πολίτες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στους Financial Times. «Είχαμε μία διπλή νίκη φέτος. Αντιμετωπίζουμε τελικά τη φοροδιαφυγή και τα οφέλη από αυτή κατευθύνονται στους ανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε.

ΝΔ: Η Κυβέρνηση παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει λίγα στην άλλη
«Ο πρωθυπουργός των φόρων πιεσμένος από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Καμμένου, ανακοίνωσε χθες ότι θα επιστρέψει στους πολίτες ένα ελάχιστο μέρος από τα δισεκατομμύρια που τους έχει υφαρπάξει και το 2017. Ο κ. Τσίπρας παίρνει πολλά από τη μία τσέπη και επιστρέφει ελάχιστα στην άλλη. Και για μια ακόμη μια φορά λέει ψέματα στους Έλληνες.

Ισχυρίζεται ότι μοιράζει 1,4 δις ευρώ στους πολίτες, ενώ στην πραγματικότητα τα μισά από αυτά είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης επιστροφής των εισφορών στους συνταξιούχους και η έκτακτη επιδότηση της Δ.Ε.Η. που αποτελεί ομολογία της ανικανότητάς του να την εξυγιάνει. Ακόμη και τα 720 εκ. ευρώ που θα δοθούν για επιδόματα, όλοι οι Έλληνες πια γνωρίζουν ότι προέρχονται από την ανελέητη φοροεπιδρομή που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη και οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια εκατομμύρια Έλληνες. Και όλα αυτά την στιγμή που η Κυβέρνηση αυξάνει τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Κράτους και σκόπιμα έχει παγώσει την καταβολή νέων συντάξεων.

Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε εξ αρχής το μέρισμα να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους. Παρόλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει την διανομή του έκτακτου επιδόματος, καθώς αποτελεί μια ελάχιστη ανακούφιση στους πολίτες τους οποίους η ίδια η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Η φτώχεια, όμως, που έχει προκαλέσει στην χώρα ο κ. Τσίπρας δεν πολεμάται με περιστασιακά ψηφοθηρικά επιδόματα. Οι Έλληνες θέλουν δουλειές. Και αυτές θα έρθουν με μείωση της φορολογίας, νέες επενδύσεις και ανάπτυξη. Αυτή είναι η πάγια πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και αυτήν την πολιτική θα εφαρμόσει πολύ σύντομα».

Κύκλοι Μαξίμου: Η ΝΔ δεν κατάφερε ποτέ να καταπολεμήσει τη φτώχεια
Η απάντηση δεν άργησε από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με πηγές του μεγάρου Μαξίμου, να αναφέρουν ότι «ενημερώνουμε τη ΝΔ πως και του χρόνου θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση να προβλέπει πάλι εκλογές, αφού πριν από αυτές, που θα γίνουν το 2019, μεσολαβούν και άλλα κοινωνικά μερίσματα. Όσο για την φτώχεια, είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ουδέποτε κατάφεραν να την καταπολεμήσουν. Το μόνο που κατάφεραν και θέλουν είναι να πολεμήσουν τους φτωχούς».

Το μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο

Το μέρισμα, θα είναι υπερδιπλάσιο από πέρσι, με αποτέλεσμα να έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων. Από τα 1,4 δις ευρώ , τα 720 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα σε 3,4 εκατ. νοικοκυριά με προτεραιότητα στους ανέργους, ντους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Τα 315 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους συνταξιούχους για της παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ Υγείας και τα 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για την κάλυψη των ΥΚΩ, ώστε να μην αυξηθεί το τιμολόγιο στους καταναλωτές.

Το ποσό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, ενώ για την καταβολή του, θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ποσό του μερίσματος, ξεκινά από 250 ευρώ για τον άγαμο και κλιμακώνεται έως και 900 ευρώ για μία οικογένεια με 2 τέκνα. Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω Taxisnet. Η πλατφόρμα θα ανοίξει, τις επόμενες ημέρες.

Περιουσιακά κριτήρια
Ως περιουσιακό όριο, έχει τεθεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχει στην κατοχή της μία οικογένεια, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην τελευταία φορολογική δήλωση. Το βοήθημα, θα λάβουν μόνο όσοι έχουν συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους (αθροιστικά) έως 180.000 ευρώ.

Εισοδηματικά Κριτήρια
Τα γενικά όρια είναι για τους άγαμους εισόδημα έως 9.000 ευρώ και για οικογένειες με 2 παιδιά εισόδημα έως 18.000 ευρώ. Προσαύξηση 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και 25% για κάθε παιδί

Άγαμοι


Εισόδημα έως 3.000 ευρώ, μέρισμα 450 ευρώ

Εισόδημα 3.000 έως 6.000 ευρώ, μέρισμα 350 ευρώ

Εισόδημα 6.000 έως 9.000 ευρώ, μέρισμα 250 ευρώ

Έγγαμοι χωρίς τέκνα

Εισόδημα έως 4.000 ευρώ, μέρισμα 675 ευρώ

Εισόδημα 4.000 έως 9.000 ευρώ, μέρισμα 525 ευρώ

Εισόδημα 9.001 έως 13.500 ευρώ, μέρισμα 375 ευρώ

Έγγαμοι με 1 τέκνο


Εισόδημα έως 5.250 ευρώ, μέρισμα 787,5 ευρώ

Εισόδημα 5.251 ευρώ έως 10.500 ευρώ, μέρισμα 612,5 ευρώ

Εισόδημα 10.501 ευρώ έως 15.750, μέρισμα 437,5 ευρώ

Έγγαμοι με 2 τέκνα

Εισόδημα έως 6.000 ευρώ, μέρισμα 900 ευρώ

Εισόδημα 6.001 ευρώ έως 12.000 ευρώ, μέρισμα 700 ευρώ

Εισόδημα 12.001 έως 18.000 ευρώ, μέρισμα 500 ευρώ

Οι παράνομες παρακρατήσεις υπέρ Υγείας

Με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου θα επιστραφεί στους συνταξιούχους, ποσό συνολικού ύψους 315 εκατ. ευρώ. Στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται ότι, τα ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1/1.2012 έως 30/6/2016 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των συντάξεων βάσει των ν.4024/2011, ν.4051/2012 και ν.4093/2012, καθώς και της κ.υ.α. 476/2012, επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους.

Οι συνταξιούχοι θα δουν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου, που πιστώνεται τέλη Νοεμβρίου. Η εν λόγω δαπάνη, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, εκτιμάται για το έτος 2017, στο ποσό των 315 εκατ. ευρώ περίπου, για καθένα δε των ετών από 2018 έως και 2022, το εν λόγω ποσό θα κυμαίνεται από 40 εκατ. έως 85 εκατ. ευρώ περίπου.

Περίπου 1,9 εκατ. συνταξιούχοι εκτιμάται ότι δεν θα πάρουν πίσω ούτε δέκα ευρώ. Περίπου 600.000, θα λάβουν έως 300 ευρώ. Μεγάλα ποσά θα λάβουν περίπου 100.000 υψηλο-συνταξιούχοι όπως υπάλληλοι ΔΕΚΟ, τραπεζικοί και δικαστικοί.

93.000 θα πάρουν πίσω περίπου 1.000 ευρώ,
2.000 συνταξιούχοι 1.200 ευρώ
1.500 από 2.000 έως και 3.000 ευρώ.
360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για να μην αυξηθούν οι λογαριασμοί!

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν.4067/2012 (άρθρο 36 παρ. 2) σχετικά με την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και προβλέπεται ότι, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μπορεί να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, πλήρως ή μερικώς, το κόστος παροχής ΥΚΩ, με αντίστοιχη πίστωση, ως εισροή του. Το ύψος της δαπάνης αυτής δεν θα υπερβεί, σύμφωνα με την αρμόδια ΓΔΟΥ, το ποσό των 360 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Αποφασιστικής σημασίας η παρέμβαση της κυβέρνησης με το μέρισμα
Την ικανοποίηση της εκφράζει η ΔΕΗ για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την καταβολή, εφάπαξ, του μέρους του ποσού που γνωμοδότησε η ΡΑΕ έναντι της συνολικής οφειλής από τις δαπάνες που έχει καταβάλει η ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) τα προηγούμενα χρόνια, πράγμα που σύμφωνα με την επιχείρηση «αποτελεί μια δίκαια και αποφασιστικής σημασίας παρέμβαση».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι προφανώς μετά από αυτό δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του κονδυλίου των ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών.

Γενικότερα η καταβολή των ΥΚΩ από το Δημόσιο αποτελεί θέση της ΔΕΗ δεδομένου ότι τέτοιου είδους υπηρεσίες κοινωνικής και εθνικής σημασίας πρέπει να τις επωμίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός και όχι οι καταναλωτές. Εκφράζουμε την προσδοκία ότι η παρούσα ενέργεια θα έχει ανάλογη συνέχεια ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος.

Τέλος, επισημαίνεται ότι θα αξιοποιήσει αυτή τη ρευστότητα με το βέλτιστο τρόπο ώστε να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή μόχλευση για τα οικονομικά της και «ευχαριστεί θερμά την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό για τις αποφάσεις αυτές, που καταδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για τους πολίτες αλλά και για την Επιχείρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.