Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

«Τύμπανα του πολέμου» κατά του ΣΥΡΙΖΑ Από την οικογένεια Βαρδινογιάννη




Ήταν δέκα ημέρες πριν από την διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, όταν ο τηλεοπτικός σταθμός Star, δηλαδή η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά των επιχειρηματιών Σαββίδη και Καλογρίτσα που συμμετείχαν στην δημοπρασία.

Τότε η οικογένεια Βαρδινογιάννη έδειξε τα δόντια της κυρίως προς την πλευρά της κυβέρνησης, αφού οι δύο υποψήφιοι εναντίον των οποίων στράφηκε το Star θεωρούνταν ότι ήταν εκλεκτοί του Μαξίμου.

Όλα αυτά μόλις ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο αρχικώς μάλλον η ισχυρή οικογένεια δεν είχε και πολλές ενστάσεις. Είναι ενδεικτικό πως στις 18 Φεβρουαρίου του 2015, δηλαδή προτού καλά καλά η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώσει έναν μήνα από την ορκωμοσία της, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ) μιλώντας στο πρακτορείο Reuters τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης δηλώνοντας μάλιστα ότι την εμπιστεύεται.

Με αφορμή άρθρο για τις κινήσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που είχε τίτλο «ο πρωθυπουργός Τσίπρας κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες της Ελλάδας», ο Τζίγγερ χαρακτήρισε βάσιμο το επιχείρημα της νέας κυβέρνησης, ώστε να επιτεθεί «σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να επηρεάζει με αρνητικό και διεφθαρμένο τρόπο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα».

Έως την ημέρα όμως του αμφιλεγόμενου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες άλλαξαν πολλά. Κάτι που φάνηκε και στις 2 Σεπτεμβρίου του 2016 όταν κατά την ανακοίνωση των τεσσάρων υπερθεματιστών από τον γενικό γραμματέα επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, το πανελλήνιο διαπίστωνε ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν είχε «πάρει» άδεια.

Η Νέα Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία «χτύπησε» στον διαγωνισμό με τίμημα που έφθασε μόλις τα 13 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο δεύτερος όμιλος συμφερόντων Βαρδινογιάννη που εμφανίστηκε ως Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρεία (ITV CP) διεκδίκησε μία από τις τέσσερις άδειες με τίμημα 18 εκατομμύρια ευρώ.Με

Η άρνηση της οικογένειας να ανεβάσει τον πήχη δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και προκάλεσε απορίες για τις στοχεύσεις της. Τότε κάποιοι στην τηλεοπτική αγορά έλεγαν πως ο «πόλεμος» κυβέρνησης και Βαρδινογιαννέων μόλις είχε ξεκινήσει και επισήμως. Λέγεται μάλιστα ότι εκείνη την περίοδο είχε ακουστεί μέλος της οικογένειας να λέει σε ευρύ κύκλο ότι «δεν υπάρχει λόγος να χτυπήσουμε μία από τις άδειες αφού οπωσδήποτε ο διαγωνισμός θα εκπέσει στο ΣτΕ». Προφητικά τα λόγια του…

Πάντως, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου λίγες ημέρες πριν από τον διαγωνισμό είχαν συναντηθεί οι τέσσερις ισχυροί καναλάρχες για να καθορίσουν την στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση συζητώντας ακόμη και την πιθανότητα να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό ακόμη και με την μη συμμετοχή τους. Εκείνο το σχέδιο σκόνταψε τότε σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ στις αντιρρήσεις του Γ. Βαρδινογιάννη.

Μόλις τον περασμένο Μάιο το όνομα Βαρδινογιάννης κυριάρχησε για μία ακόμη φορά στους τηλεοπτικούς και εκδοτικούς κύκλους με αφορμή την πώληση του 20% των μετοχών του Mega στον Ιβάν Σαββίδη από τον Φώτη Μπόμπολα. Αργότερα συζητήθηκε πολύ με αφορμή την πώληση των τίτλων του ΔΟΛ στον επιχειρηματία Μαρινάκη σ’ έναν διαγωνισμό κατά τον οποίο ο Ιβάν Σαββίδης έκανε μία «δειλή» παρουσία επιτρέποντας στον πρόεδρο του Ολυμπιακού να πάρει αέρα τα έντυπα του Λαμπράκη αλλά και γύρω στο 22% των μετοχών του Mega. Οι πληροφορίες έλεγαν τότε ότι «τα βρήκαν Βαρδινογιάννης και Μαρινάκης» για να μην επιτρέψουν στον Σαββίδη να γίνει κυρίαρχος στο Mega με ποσοστό που θα τού επέτρεπε να έχει το δικαίωμα βέτο. Δικαίωμα που σήμερα έχει η οικογένεια Βαρδινογιάννη με ποσοστό που κινείται μεταξύ του 35-37%. Κάποιες προσπάθειες προσέγγισης Βαρδινογιάννη με Σαββίδη εκείνης της περιόδου έπεσαν στο κενό, βοηθούσης τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή για διαγραφή παλαιών χρεών της ΣΕΚΑΠ, σημερινής ιδιοκτησίας Σαββίδη.

Ώσπου το Star, συμφερόντων Βαρδινογιάννη αποφάσισε να τρολάρει το τηλεοπτικό σύστημα διεκδικώντας από το ελληνικό δημόσιο το ποσό των 32,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Star κατέθεσε αγωγή κατά δύο υπουργών των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου και κατά του γενικού γραμματέα ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου για το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών επειδή συμμετείχε στον διαγωνισμό και δεν αναδείχθηκε υπερθεματιστής. Το Star ζητάει 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 30 εκατομμύρια γιατί τελικώς δεν πήρε το Survivor αφού δεν αναδείχθηκε υπερθεματιστής. Επίσης, ζητά τα χρήματα που κατέθεσε για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

‘Όλα αυτά ενώ έχει φουντώσει η μάχη της κυβέρνησης με τους καναλάρχες οι οποίοι διεκδικούν την συνέχιση της λειτουργίας τους χωρίς να καταβάλλουν τίμημα, στρεφόμενοι επί της ουσίας και κατά της απόφασης του ΣτΕ που θεωρεί ότι το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας είναι παράνομο.

Η κυβέρνηση αντέδρασε στις πιστολιές του Star ζητώντας από τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση απέναντι σ’ αυτήν εξέλιξη. Ενώ ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς σχολίασε δηκτικά στο twitter: Το Star έχασε το survivor και ζητά αποζημίωση 32 εκατομμυρίων ευρώ. Να απευθυνθεί στο ταμείο απόρων, παρανόμων καναλαρχών και αποτυχημένων μάνατζερ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία νέα μάχη μόλις άρχισε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.