Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΔΝΤ: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε «ταβάνι» χρέους - Να μην το ξεχνά



Το ΔΣ του Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει την επί της αρχής συμφωνία με την Ελλάδα για συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 με ποσό 1,6 δισ. ευρώ, που δεν πρόκειται ωστόσο να δοθεί στην Αθήνα, αν δεν υπάρξει διευθέτηση χρέους - Τι λένε στην Ουάσινγκτον για τις κατηγορίες ότι ο Τόμσεν άλλαξε «κρυφά» τις αναφορές για το «ταβάνι» χρέους

«Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ εμπεριέχουν "οροφή" για το χρέος και προβλέψεις για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η διαχείρισή του».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, όταν ρωτήθηκε από το «Πρώτο Θέμα» και την ιστοσελίδα Mignatiou.com, για τα δημοσιεύματα, που φέρουν τον διευθυντή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης, Πολ Τόμσεν, να έχει αλλάξει στα «κρυφά» τις αναφορές για το «ταβάνι» στο ελληνικό χρέος.

Οι καταγγελίες ανωνύμων αξιωματούχων από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες είναι βαρύτατες, διότι στην ουσία υποστηρίζουν ότι το Ταμείο έκανε αλλαγές στα κείμενα μετά την υπογραφή τους. Ο κ. Τόμσεν φέρεται να μετακίνησε το «ταβάνι» από το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο χρέος της γενικής κυβέρνησης, χωρίς να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Το Ταμείο δεν τοποθετήθηκε επίσημα στις κατηγορίες. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός ΔΝΤ, το Ταμείο δεν μπορούσε να αλλάξει τα κείμενα μετά τις υπογραφές. Άρα, η πηγή υπονοεί ότι, όσοι υπέγραψαν τα κείμενα, γνώριζαν και τις όποιες αλλαγές.

Η άμυνα της ελληνικής κυβέρνησης στα παραπάνω είναι ότι, εάν δεν δεχόταν την αλλαγή των κειμένων, υπήρχε κίνδυνος να μην οριστεί η συνεδρίαση του ΔΣ. Και στην περίπτωση αυτή, δεν θα μπορούσε να γίνει και η εκταμίευση των δανεικών.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Μάρεϊ μίλησε γενικά και όχι ειδικά: «Δεν θα πω σήμερα πολλά πράγματα για την Ελλάδα, καθώς σε λίγο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Αυτή η συζήτηση (για την Ελλάδα) θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα. Δεν γνωρίζω την ακριβή ώρα που η συνεδρίαση θα τελειώσει. Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ έχουν ένα "ταβάνι χρέους". Το πώς οι χώρες διαχειρίζονται το χρέος τους και τα παθητικά τους ("liabilities") επηρεάζει το χρέος τους».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για την έκδοση στις αγορές: «Θα δείτε σε μερικά έγγραφα που πιθανώς θα δημοσιευτούν σήμερα ποια είναι η ανάλυση για το "ταβάνι χρέους"της Ελλάδας. Καταλαβαίνω ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας είπε πως το πλάνο είναι η επιστροφή στις αγορές εντός του 2018. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο βασικός σκοπός των προγραμμάτων του ΔΝΤ είναι να βοηθήσει τελικώς την εκάστοτε χώρα μέλος να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Να δημιουργήσει δηλαδή τις σταθερές οικονομικές συνθήκες που θα διευκολύνουν αυτή την επιστροφή».

Σε ερώτηση αν θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο κ. Μάρεϊ δεν γνώριζε την απάντηση και είπε: «Δεν θα μπορώ να σχολιάσω συγκεκριμένα, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να συζητήσουμε για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ας αφήσουμε πρώτα το Διοικητικό Συμβούλιο να συνεδριάσει».

Προσέθεσε ότι «όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ χρειάζονται βιωσιμότητα του χρέους και γι' αυτό ζητάμε διαβεβαιώσεις. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και είναι μια πάγια πρακτική».>

Ο κ. Μάρεϊ είπε ότι «θυμόμαστε είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να στηρίζεται στα δύο πόδια, δηλαδή μια αξιόπιστη και ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους και την εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων».

Η συνεδρίαση του ΔΣ θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, και δεν αναμένονται εκπλήξεις. Θα εγκριθεί η επί της αρχής συμφωνία με την Ελλάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Το Ταμείο θα εγκρίνει ένα ποσό της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ, αλλά δεν πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους...

Ο κ. Μάρεϊ προανήγγειλε ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα προχωρήσει στην έκδοση επίσημων ανακοινώσεων και, ως εκ τούτου, ο ίδιος δεν είχε -και τυπικά- τη δυνατότητα να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή εικασία για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεδρίασης.

Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και αφού δέχθηκε ερώτηση, όπως αναφέρει το newmoney.gr, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η χώρα μας δεσμεύεται από ένα «ταβάνι χρέους», για το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ.

«Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να δηλώσουμε, απλά μόνο ότι υπάρχει ένα "ταβάνι χρέους", το οποίο ισχύει για την Ελλάδα. Βέβαια, οι χώρες έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται αυτές όπως επιθυμούν το χρέος τους» υπογράμμισε ο κ. Μάρεϊ.

Και συνέχισε: «Θα πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα που είχε η Ελλάδα με το ΔΝΤ, είχε ως στόχο και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες για την ένταξη στο πρόγραμμα: συγκεκριμένα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ δεν δέχθηκε παρά μόλις δύο ερωτήσεις για το ελληνικό ζήτημα, δηλώνοντας, μάλιστα, με χαμόγελο: «Σας παρακαλώ, δεν θέλω να μετατρέψουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου σε συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα».

Αναφορικά με την πρόσκληση προς την κυρία Λαγκάρντ να επισκεφθεί την Ελλάδα, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα πληροφορία.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.