Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Αυτό είναι το εξώφυλλο της kontra news

Ο τσαμπουκάς του Αλέξη και ο φόβος του Τραμπ έφεραν τη συμφωνία και μας γλίτωσαν από τα χειρότερα

Και τώρα ας διαβάσουμε το κείμενο:

Κλείνει η αξιολόγηση χωρίς ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα - Δημιουργούνται 100.000 νέες θέσεις εργασίας

O ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ του Αλέξη και ο «φόβος του Τραμπ», ανάγκασαν τους ξένους τοκογλύφους σε άτακτη υποχώρηση, στο ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλευόμενος τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες, που διαμορφώνονται στον κόσμο κατάφερε να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς να χρειαστεί να υπογράψει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα!

Η ανένδοτη στάση του Πρωθυπουργού και η εμμονή του στην πολιτική διαπραγμάτευση μας γλίτωσαν από τα χειρότερα. Αντί για υφεσιακά και εισπρακτικά μέτρα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούσαν οι ξένοι δανειστές, η συμφωνία προβλέπει νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για μετά το ΄19, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού. 


Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Πιέρ Μοσκοβισί όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν μετά το Eurogroup, επαναλάμβαναν στερεότυπα ότι η συμφωνία σηματοδοτεί το τέλος της λιτότητας για την Ελλάδα και ότι δεν προβλέπει κανένα απολύτως εισπρακτικό μέτρο.

Με συνοπτικές διαδικασίες το χθεσινό Eurogroup υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις και έδωσε το πράσινο φως στα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, για να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση.

Στην κυβέρνηση πιστώνεται και η επιτυχία να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

Η αλλαγή στάσης των Γερμανών και των υπόλοιπων δανειστών, οφείλεται επίσης και στις πιέσεις που δέχεται η Ευρωζώνη από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Το κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οργανώσουν δημοψηφίσματα για να φύγουν από τη γερμανοκρατούμενη Ευρωζώνη, έχει προκαλέσει πανικό στο Βερολίνο. Ακόμα και οι λεγόμενοι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι αναδιπλωθήκαν στο ζήτημα της Ελλάδας, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα μπάχαλο στην Ευρωζώνη, θα διέλυε στη κυριολεξία τη γερμανική οικονομία, που συγκεντρώνει πλεονάσματα μαμούθ, ληστεύοντας όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Μέρκελ και Σόιμπλε απέτυχαν παταγωδώς και στην προσπάθεια τους να βάλουν το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα των γερμανικών εκλογών. Οι κραυγές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και των Βαυαρών συντηρητικών για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αντί να δώσουν δυναμική στο συντηρητικό κόμμα, το βούλιαξαν στην κυριολεξία!

Αντίθετα ο Μάρτιν Σουλτς που πήρε καθαρή θέση υπέρ της Ελλάδας, πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στις δημοσκοπήσεις και θεωρείται πλέον σίγουρος νικητής των γερμανικών εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας με το κλείσιμο της αξιολόγησης εξασφάλισε οικονομική σταθερότητα για την επόμενη τριετία, ενώ παράλληλα με την αναμενόμενη ένταξη στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι μετά τις εκλογές στην Γαλλία, την Ολλανδία και την Γερμανία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι εντελώς διαφορετική. Στο Μαξίμου ποντάρουν σε μια νίκη του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων στην Ευρωζώνη, γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με κατάρρευση η ίδια η Γερμανία.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης σταθεροποιεί την κυβέρνηση και δίνει ορίζοντα τριετούς διακυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα. Ακυρώνει τα σχέδια του παλιού πολιτικού συστήματος για δημιουργία πολιτικής κρίσης και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και βεβαίως αδειάζει στην κυριολεξία ολόκληρο το στρατηγικό σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όσοι αγόρασαν… ομόλογα ΝΔ επενδύοντας στη ολική επαναφορά της στην εξουσία, χρεοκόπησαν στην κυριολεξία!

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της αξιολόγησης συνιστούν κόλαφο και για τους ξοφλημένους νταβατζήδες του παλαιού χρεοκοπημένου συστήματος, που είχαν πιστέψει τα διάφορα σενάρια, ότι δήθεν οι Γερμανοί θα άδειαζαν τον Αλέξη Τσίπρα και θα επανέφεραν στην εξουσία τους γνωστούς «πρόθυμους» που χαντάκωσαν τη χώρα με τα εφιαλτικά μνημόνια και τις κομπίνες και τις κλεψιές.

Στις Βρυξέλλες χθες επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και των Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά – ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι – υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.


πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.