Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Σε πολιτική συμφωνία στοχεύει η Αθήνα

Με το βλέμμα στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Μια τέτοια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες.

Μάλιστα εκτιμάται από όλες τις πλευρές, ότι παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ποιοι στηρίζουν την πορεία της Ελλάδας

Την έως τώρα θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζουν οι κοινοτικοί παράγοντες στο σύνολό τους σχεδόν. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι «η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι πως θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».

Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε πως συμφωνεί με την πρόσφατη διαπίστωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει μεγαλύτερη πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων από ό,τι η Ελλάδα. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό το πιστοποιούν άλλωστε ο ΟΟΣΑ, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Μάλιστα, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος πως το «ελληνικό ζήτημα» δεν θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της δεύτερης θητείας του, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθειά μας για άλλα πέντε χρόνια. (…) Εκτιμώ ότι εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην αρχή του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα. Τους επόμενους 18 μήνες πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προόδου, κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εάν γίνει αυτό, τότε είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει και πάλι χρήματα από τις αγορές, να αναχρηματοδοτηθεί και δεν θα χρειάζεται πλέον τη δανειακή βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, έχει επισημάνει ότι το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά».

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, με τις οποίες κλείνουν κάθε συζήτηση για Grexit. Με πιο πρόσφατη δήλωση, αυτήν του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου καγκελάριου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε, «δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)».

Στόχος να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Το ζητούμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους είναι να πεισθεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Να δεχθεί τις χειμερινές προσβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεραπόδοση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και να σταματήσει να απαιτεί πρόσθετα σκληρά μέτρα. Παράλληλα, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Χρειαζόμαστε, όμως, αποφασιστικότητα (σ.σ. εκ μέρους του ΔΝΤ). 'Αρα, εάν το ΔΝΤ θέλει να ενταχθεί, θα πρέπει αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, συμφωνώντας, ταυτόχρονα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ομοίως, ορισμένοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας (σ.σ. κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία) χρειάζονται τη συμμετοχή του ΔΝΤ, και θα πρέπει να καταλήξουν σε έντιμο συμβιβασμό για το χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, 'Ανγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Πιέζουν για μέτρα οι δανειστές

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup, ο Τόμας Βίζερ, στέλνει ασυνήθιστα αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα.

Το μήνυμα είναι «συζητήσεις τέλος, πείτε "ναι" στα μέτρα και ψηφίστε τα τώρα και προκαταβολικά, για το 2018 και μετά, ώστε να γυρίσουν στην Αθήνα οι θεσμοί». Προειδοποιεί πως η καθυστέρηση ίσως φέρει χειρότερη συμφωνία και τονίζει πως δεν είμαστε ούτε καν στο «σημείο εκκίνησης».

Οι δανειστές, δια στόματος Βίζερ:

-Προτάσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομονώνουν από τα υπόλοιπα θέματα
-Θέλουν πρώτα να επιστρέψει η Τρόικα και μέτρα λιτότητας για το 2018 προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση
-Ζητούν δέσμευση για προνομοθέτηση των μέτρων από φέτος και για μετά το 2018, με μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο
-Προσφέρουν όμως ένα περίγραμμα δεσμεύσεων για ελάφρυνσης χρέους (και στόχων στα πλεονάσματα ίσως) που θα αποτελέσει την «βάση εκκίνησης» -αλλά όχι την οριστική συμφωνία- για το τελικώς θα αποφαστεί στους επόμενους μήνες και θα ισχύσει μετά το 2018. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.