Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Bloomberg: Το προσφυγικό μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την ύφεση

Σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, 
οι επενδύσεις και οι δαπάνες που συνδέονται με το προσφυγικό μπορεί να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα έως και 0,3% φέτος, εκμηδενίζοντας την ισοδύναμη ύφεση 0,3% που προβλέπει η Κομισιόν.


Θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία μπορεί να έχει τελικά η άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, και τα έργα που γίνονται για τη φιλοξενία και την υποστήριξή τους, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται κυβερνητική έρευνα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι οι επενδύσεις και οι δαπάνες που συνδέονται με το προσφυγικό μπορεί να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα έως και 0,3% φέτος, ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, με δεδομένο ότι οι εκροές για το προσφυγικό δεν συνυπολογίζονται στους δημοσιονομικούς στόχους, το θετικό σενάριο φαντάζει πλέον πιο πιθανό.

Μάλιστα, εάν το σενάριο του +0,3% γίνει πραγματικότητα θα μπορούσε να σημαίνει και την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση το 2016, με δεδομένο ότι η Κομισιόν στις τελευταίες προβλέψεις της εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακριβώς κατά 0,3% το τρέχον έτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει φέτος κονδύλια σχεδόν 200 εκατομμυρίων ευρώ για έργα που αφορούν την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων, δίνοντας ώθηση σε κατασκευαστικά έργα, στις μεταφορές και σε άλλες δραστηριότητες.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές και φιλανθρωπικές υπηρεσίες που έχουν συρρεύσει στην Ελλάδα τονώνουν την κατανάλωση και τη ροή του χρήματος.

Οι αριθμοί αυτοί φαντάζουν μικροί, όμως είναι μεγάλοι για τα δεδομένα της Ελλάδας, όπου οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί και συρρικνωθεί τα χρόνια της κρίσης.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.