Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Γιατί οι Παπάδες ντύνονται γυναίκεια


Πιτσιρικάς είχα πάει σε παιδική κατασκήνωση. Ένας από τους εκπαιδευτές, πολύ μεγαλύτερός μας, κάπου 18-20 χρονών, τον έχει βαρέσει κατακέφαλα η τρέλα της αρχαιολογίας. Φοβερά πράγματα. Στις ελεύθερες ώρες του το παλληκάρι εξαφανιζόταν από την κατασκήνωση και έσκαβε σε χωράφια, σε βουνοπλαγιές. Μυριζότανε, έλεγε, ότι κάτι θα ανακαλύψει, έναν αρχαίο ναό, ένα αρχαίο λουτρό, ένα μπουρδέλο, κάτι.

Είναι να μη σου κολλήσει, να μη γίνει μανία σου, όπως με τον Ιταλό ανθρωπολόγο Τσεζάρε Λομπρόζο. Φοβερά πράγματα. Να σε τρώει και να μην σ' αφήνει η έρευνα. Η καμήλα έχει καμπούρα. Γιατί, όμως; Εδώ σε θέλω. Οι αχθοφόροι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, στην κίνηση, γιατί να μην τα επισημάνω, σκέφθηκε ο μέγας φυσιογνωμιστής Λομπρόζο, και να βρω την εξήγησή τους.

Οι μαλάκες έχουν ένα δικό τους χαρακτηριστικό, μια συγκεκριμένη ρυτίδα. Φοβερά πράγματα. Μιλάμε για ψευτοεπιστήμη. Μελετητής ο άνθρωπος, όμως πάνω σε λαθεμένη βάση. Δεν ισχύει, δηλαδή, αυτό που υποστήριξε ο Λομπρόζο, που πέθανε σα σήμερα, στις 19 Οκτωβρίου, το 1909, ότι μπορείς να ξεχωρίσεις π.χ. τον γεννημένο εγκληματία από το πρόσωπό του, από τη φυσιογνωμία του.

Έφτιαξε το Μουσείο Ψυχιατρικής και Εγκληματολογίας στο Τορίνο, το 1898, μόνο για τους επιστήμονες ερευνητές, όχι για το κοινό. Χιλιάδες ανατομικά ευρήματα υπάρχουν, όπως αντικείμενα και γραπτά παρανοϊκών και κακοποιών. Ο Εβραίος Λαμπρόζο ήταν φανατικά υπέρ της θανατικής ποινής, διότι υποστήριζε πώς είναι αδύνατος ο σωφρονισμός σε κάποιους εγκληματίες, άρα για να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εκτελεί τους αθεράπευτα κακοποιούς.

Ποια είναι η προέλευση του... φιλιού; Άλλο ένα θέμα που μελέτησε ο Τσεζάρε Λομπρόζο. Ακόμα ασχολήθηκε με την επιληψία του Δάντη. Αλήθεια, αναρωτήθηκε, άλλο αυτό, γιατί οι ιερείς ντύνονται γυναικεία; Το ράσο είναι μια ολόσωμη φούστα, όχι σακάκι και παντελόνι. Γιατί, λοιπόν, αναρωτήθηκε, η ιερατική ενδυμασία να μοιάζει περισσότερο με γυναικεία. Δεν πρόλαβε να δώσει την κατάλληλη ερμηνεία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μήπως και το παπαδαριό δεν γνωρίζει τη σωστή απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.