Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Εκχώρηση ακινήτου για φόρο κληρονομιάς εξετάζει η κυβέρνηση

Τη δυνατότητα εκχώρησης ακινήτου από τον φορολογούμενο προς το Δημόσιο, προκειμένου να πληρωθεί φόρος κληρονομίας, προανήγγειλε από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ζήτημα χρόνου είναι πλέον η έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου που θεσμοθετήθηκε το 2014 – και δεν εφαρμόστηκε ποτέ – και σύμφωνα με την οποία φορολογούμενος ο οποίος αδυνατεί να αποπληρώσει το φόρο κληρονομιάς θα μπορεί να το πράξει μεταβιβάζοντας στο Δημόσιο είτε το ακίνητο το οποίο αφορά ο φόρος είτε άλλο που έχει στην κατοχή του.

Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρη Καμμένου με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν τις αποποιήσεις του φόρου κληρονομιάς να ανέρχονται το 2015 σε 45.627.

«Δεν θα πρέπει να προκαλέσουμε εμείς κίνημα ‘ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ’», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ζητώντας μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας ανόδου του φαινομένου της αποποίησης κληρονομιάς.

Ο κος Αλεξιάδης απέδωσε την καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης από την παρούσα κυβέρνηση στη δημοσιονομική στενότητα, ανακοινώνοντας ωστόσο ότι το Δημόσιο πλέον είναι έτοιμο προχωρήσει για να προστατευθεί ο φορολογούμενος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η επεξεργασία της επίμαχης υπουργικής απόφασης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο εκτίμησης της αξίας των ακινήτων καθώς και της επιλογής του ακινήτου που θα μεταβιβάζεται για την αποπληρωμή του φόρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δίνοντας ένα παράδειγμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί σημείωσε ότι αν η οφειλή για είναι 30.000 και το προς παραχώρηση ακίνητο έχει αξία 50.000 ευρώ ο φορολογούμενος να μη χάνει τη διαφορά των 20.000 ευρώ.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.