Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Σε αυτό το όνομα καταλήγουν Τσίπρας - Ζάεφ για τα Σκόπια


Σκοπιανό: Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το μεσημέρι της Παρασκευής (18/05/2018) η «πληροφορία» ότι το όνομα στο οποίο καταλήγουν οι δύο πλευρές για το Σκοπιανό είναι:

Το «Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια» (Μακεδονία του Ίλιντεν).

Σκοπιανά Μέσα, που έκαναν την αποκάλυψη, ανέφεραν ότι η πρόταση έγινε από την πλευρά των Σκοπίων και πως «η ελληνική πλευρά την αντιμετωπίζει θετικά».

Το όνομα παραπέμπει στην εξέγερση του Ίλιντεν (Προφήτη Ηλία) το 1903, όταν ο σλαβικός πληθυσμός της ευρύτερης γεωγραφικής Μακεδονίας είχε εξεγερθεί εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πρόκειται, δηλαδή, για ιστορικό κι όχι για γεωγραφικό όρο.




Η… αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά με το όνομα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τη Σόφια, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ, έδωσε μια απάντηση με άκρως διαφορετική ερμηνεία.

Συγκεκριμένα, μπορεί να μην αποκάλυψε τι συζητείται και να απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, ωστόσο έδειξε το… δρόμο.

«Ακόμη και το θέμα της ονομασίας και πώς θα δίνει ένα μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από την πΓΔΜ είναι κρίσιμο θέμα, δεν είναι απλό ζήτημα. Υπάρχουν σκέψεις, υπάρχουν εναλλακτικές, οφείλω να μη δώσω περαιτέρω λεπτομέρειες», ανέφερε.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Τσίπρα παραπέμπει σε χρονικό προσδιορισμό και όχι γεωγραφικό.





Με το «Νέα Μακεδονία» στον Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, το όνομα στο οποίο έχουν καταλήξει Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είναι το «Νόβα Ματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία»).

Αυτή είναι η ονομασία την οποία θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συναντάται το Σάββατο (19/05/2018) το πρωί στις 9:30, όσο και στους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους θα ενημερώσει αργότερα τηλεφωνικά.





Τζανακόπουλος: «Πολλά ονόματα στο τραπέζι για το Σκοπιανό»

«Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων», δήλωσε, στο μεταξύ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, σχολιάζοντας τις διαρροές των τελευταίων ωρών.

«Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Η πολιτική βούληση υπάρχει, αλλά όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, απομένει αρκετή απόσταση να διανύσουμε για μία τελική συμφωνία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.