Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Αεροπορική τραγωδία στην Αβάνα - Περισσότεροι από 100 οι νεκροί

Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί από τη συντριβή ενός αεροσκάφους Μπόινγκ 737 την Παρασκευή κοντά στην Αβάνα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κούβας.


Η κρατική τηλεόραση αρχικά μετέδωσε ότι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια τρεις άνθρωποι, τρεις γυναίκες που διακομίστηκαν και νοσηλεύονται «σε κρίσιμη κατάσταση» στην κλινική Calixto García της Αβάνας. Ωστόσο, αργότερα διευκρίνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ότι μία από τις γυναίκες υπέκυψε στα τραύματά της στην κλινική.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο αεροπλάνο σβήστηκε και οι Αρχές έχουν αρχίσει το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ έχει ήδη ξεκινήσει η έρευνα για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Συνολικά, στο αεροσκάφος επέβαιναν 114 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 105 επιβάτες και εννέα μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των επιβατών ήταν και πέντε παιδιά. Σύμφωνα με τα κρατικά κουβανικά μέσα ενημέρωσης, όλα τα μέλη του πληρώματος ήταν ξένοι. Οι Αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν υπήρχαν ξένοι ανάμεσα στους επιβάτες, πάντως ορισμένα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην πλειονότητά τους, οι επιβάτες ήταν Κουβανοί, αλλά υπήρχαν ανάμεσά τους πέντε ξένοι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι δύο από τους επιβάτες ήταν πολίτες της χώρας και ότι σκοτώθηκαν.

Το αεροσκάφος Boeing 737 που εκτελούσε πτήση από την Αβάνα για την πόλη Ολγκίν έπεσε σε ένα πατατοχώραφο, στα νότια της κουβανικής πρωτεύουσας λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί. Το Ολγκίν έχει κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού και προσελκύει πολλούς τουρίστες.

"Ακούσαμε μια έκρηξη και μετά είδαμε ένα τεράστιο σύννεφο καπνού" είπε ο Χιλμπέρτο Μενέντες, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο κοντά στο σημείο της συντριβής, στην αγροτική κοινότητα Μπογιέρος.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ έχει ήδη ξεκινήσει η έρευνα για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Ο Κάρλος Αλμπέρτο Μαρτίνες, ο διευθυντής του νοσοκομείου Καλίστο Γκαρσία της Αβάνας, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι μεταφέρθηκαν εκεί τέσσερις τραυματίες. Ο ένας όμως δεν άντεξε και πέθανε λίγο αργότερα.

Το αεροπλάνο είχε νοικιαστεί από μια μικρή μεξικανική εταιρεία, την Damojh ή Global.



Στο σημείο της συντριβής έχουν σπεύσει τα σωστικά συνεργεία τα οποία πραγματοποιούν έρευνες



Το αεροπλάνο των κρατικών κουβανικών αερογραμμών εκτελούσε πτήση από την Αβάνα για την πόλη Ολγκίν, στην ανατολική Κούβα. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, συνετρίβη ανάμεσα στις κοινότητες Μπογιέρος και Σαντιάγο δε λας Βέγκας, σε μια περιοχή που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

«Πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν στον ουρανό» είπε η μια κάτοικος της περιοχής, η Άνα Γκονσάλες.



Το πλήρωμα του αεροσκάφους ήταν ξένης υπηκοότητας, συμπλήρωσε η ίδια πηγή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.



Πηγές του αεροδρομίου και αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επρόκειτο για ένα Boeing 737 το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από την Αβάνα για το Ολγκίν, στην ανατολική Κούβα και συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του.



Πυκνός καπνός υψώνεται από το σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος

Το αεροπλάνο απογειώθηκε και στη συνέχεια συνετρίβη, αναφέρει η κρατική τηλεόραση.Οι πρώτες εικόνες δείχνουν ένα μεγάλο νέφος καπνού, κοντά στο αεροδρόμιο. 

Σύμφωνα με ιστοτόπους που παρακολουθούν τα αεροπορικά δρομολόγια, επρόκειτο για την πτήση CU972 που αναχώρησε από την Αβάνα στις 11 το πρωί, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας). 

Το αεροπλάνο πιθανότατα είχε νοικιαστεί από μια μικρή μεξικανική εταιρεία, την Damojh. 

«Ακόμη δεν έχουμε πληροφορίες, συγκεντρώνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε σωστές πληροφορίες», είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής, μιλώντας από το Μεξικό στο πρακτορείο Reuters.


Το σημείο της πτώσης 

Το 2010 ένα ATR-22 της κουβανικής εταιρείας Aerocaribbean συνετρίβη στην κεντρική Κούβα με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 68 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 28 ήταν αλλοδαποί.

ΠΗΓΗ Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.