Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Σκοτώνουν τoν λαό της Συρίας μοιράζουν την Μ. Ανατολή βάζουν φωτιά στη γειτονιά μας

Οι Αμερικανοί και η συμμαχία των πρόθυμων Αγγλο-Γαλλων - Ο Μακρόν δοκίμασε τα μαχητικά rafale, ρίχνοντας βόμβες στην καρδιά της Δαμασκού


ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ επιθέσεις των Αμερικανών και της συμμαχίας των προθύμων Γάλλων και Άγγλων με πυραύλους κατά της Συρίας ήταν μόνο η αρχή.

Οι Αμερικανοί προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από την Συρία, ενώ Γάλλοι και Βρετανοί διεκδικούν και αυτοί να πάρουν μέρος στη μοιρασιά.

Τα γεωπολιτικά παιχνίδια των υπερδυνάμεων στην Συρία περιπλέκουν την κατάσταση και απειλούν με αποσταθεροποίηση τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και την εύφλεκτη λόγω τουρκικής προκλητικότητας Μεσόγειο.

Στην Μέση Ανατολή διαμορφώνονται πλέον δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Από τη μια μεριά το Ιράν, η Συρία και ο Λίβανος που αποτελούν τη σφαίρα επιρροής του Βλαντιμίρ Πούτιν και από την άλλη η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που ποντάρουν στη βοήθεια των Αμερικανών και της συμμαχίας των προθύμων.

Στο παιχνίδι παίζει και ο Ερντογάν με έναν άκρατο τυχοδιωκτισμό.

Πότε εμφανίζεται ως σύμμαχος της Ρωσίας από την οποία εξασφάλισε σιωπηρή ανοχή για να εισβάλει στην Συρία και πότε ως δήθεν σύμμαχος των Αμερικανών διατρανώνοντας την υποστήριξή του στη στρατιωτική επέμβαση.

Είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί και η συμμαχία των προθύμων θα στήσουν νέες προβοκάτσιες στον Άσαντ για να δικαιολογήσουν το αιματοκύλισμα της μαρτυρικής Συρίας.

Δεν ενδιαφέρονται για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που άφησε πίσω του ο ISIS αλλά για τα γεωστρατηγικά παιχνίδια και κυρίως για τα πετρέλαια.

Η Ελλάδα παρακολουθεί από απόσταση αυτό το θέατρο του παραλόγου μετρώντας τις συνέπειες που θα έχει μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην Μέση Ανατολή.

Τα καραβάκια των προσφύγων άρχισαν να πλημμυρίζουν τα ελληνικά νησιά γιατί ο σουλτάνος θέλει να στείλει μηνύματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Δεν αποκλείεται να κάνει πράξη την απειλή του ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές.

Μόνο που αυτά τα προσφυγικά κύματα περνούν αναγκαστικά από την Ελλάδα με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Η κατάσταση αποσταθεροποίησης στην Συρία και γενικότερα στην Μέση Ανατολή έχει αποθρασύνει τον Ερντογάν.

Εξάλλου ο λύκος στην αναμπουμπούλα φαίνεται.

Στην κατεύθυνση αυτή δεν είναι τυχαίο ότι αμφισβητεί και μάλιστα στον ΟΗΕ την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Αμφισβητεί επίσης δεκάδες ελληνικά νησιά και με τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο επιχειρεί να διαμορφώσει μια κατάσταση μόνιμης απειλής.

Στην παρούσα φάση η Τουρκία αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την Ελλάδα και την ειρήνη στην περιοχή.

Γι΄ αυτό χρειάζονται ψύχραιμες και αποφασιστικές κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίζουμε το χαρτί της τεχνητής έντασης γιατί είναι αυτό στο οποίο ποντάρει ο Ερντογάν.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε μια βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την είσπραξη των τοκογλυφικών δανείων.

Δεν έχουν καταφέρει ούτε πρόκειται να καταφέρουν στο μέλλον να αποκτήσει η Ευρώπη μια ενιαία εξωτερική πολιτική και άμυνα για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων.

Εξάλλου και στην επέμβαση στην Συρία η Ευρώπη εμφανίστηκε διχασμένη με την Γαλλία να αυτονομείται και να συμμετέχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση με Βρετανούς και Αμερικανούς που δεν είχε την έγκριση του ΟΗΕ.

Άλλωστε ο Μακρόν είχε άλλες προτεραιότητες.

Έπρεπε να δοκιμάσει τις δυνατότητες των μαχητικών Rafale σε ένα πραγματικό πόλεμο.


ΗΠΑ: Ο στρατός μας δεν

«το κουνάει» από την Συρία

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Συρία μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της διοίκησης Τραμπ στην περιοχή, διαμήνυσε σε συνέντευξη στο Fox News η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Ειδικότερα, η Χέιλι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θ’ αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Συρία, μόλις επιτευχθούν οι στόχοι της.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday, η πρεσβευτής απαρίθμησε τρεις στόχους για τις ΗΠΑ: την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα, την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν. Είναι ο στόχος μας «να δούμε τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέφουν στην πατρίδα, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι να γνωρίζουμε ότι έχουν επιτύχει τους παραπάνω στόχους,» είπε η Χέιλι.

Παρέμβαση Πούτιν

Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, ότι το ενδεχόμενο συνέχισης των πυραυλικών επιθέσεων της Δύσης κατά της Συρίας, θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις διεθνείς σχέσεις, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Κρεμλίνο.

Οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική συνομιλία χθες για την κατάσταση στην Συρία, μετά την πραγματοποίηση των χθεσινών πυραυλικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Βρετανία ως αντίποινα για φερόμενη επίθεση με χημικό αέριο. Πούτιν και Ροχανί συμφώνησαν ότι οι βομβαρδισμοί της Δύσης, κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι αν τέτοιες ενέργειες που παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ συνεχιστούν, τότε, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια κατάσταση χάους στις διεθνείς σχέσεις,” μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

To 60% των Γερμανών

διαφωνεί με την επίθεση

Αντίθετη είναι η πλειοψηφία των Γερμανών στην στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας κατά στόχων στην Συρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του SPIEGEL ONLINE και του ινστιτούτου Civey.

Το 59,9% απορρίπτει τις ενέργειες των τριών χωρών ενώ μόλις το 30,8% των ερωτηθέντων συμφωνεί . Το 9,3% δεν εκφέρει γνώμη .

Η δημοσκόπηση έγινε με τη συμμετοχή 4959 ατόμων μετά την επίθεση.

Ανάλογη έρευνα του SPIEGEL ONLINE και Civey μετά την επίθεση κατά συριακών στόχων το 2017 είχε δείξει ότι το 42,5 % συμφώνησε με την τότε αμερικανική επιχείρηση και το 43,5 % είχε ταχθεί εναντίον.

Τη μεγαλύτερη αντίθεση στην επιχείρηση εκδηλώνουν οι οπαδοί του Αριστερού Κόμματος και της AfD. Το 69,6% αυτών που ισχυρίζονται ότι βρίσκονται κοντά στο Αριστερό Κόμμα απορρίπτουν την επίθεση. Για τους ψηφοφόρους του AfD, το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο: το 76,3% πιστεύει ότι η αμερικανική, βρετανική και γαλλική στρατιωτική επέμβαση δεν ήταν σωστή. Οι ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών είναι διαιρεμένοι: το 43,3% των ερωτηθέντων θεωρούν την επιχείρηση ορθή ενώ το 46,2 % είναι εναντίον .

Πάπας για Συρία: Είμαι βαθιά ενοχλημένος

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου ν’ ανανεώσουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη ειρήνης στην Συρία, εκδηλώνοντας τον προβληματισμό του για την αποτυχία τους να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο τερματισμού της αιματοχυσίας.

“Απευθύνομαι ξανά στους πολιτικούς ηγέτες, ώστε να επικρατήσει δικαιοσύνη και ειρήνη,” είπε κατά το εβδομαδιαίο κήρυγμά του στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

“Είμαι βαθιά ενοχλημένος από την παρούσα παγκόσμια κατάσταση, στην οποία, παρά τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στην διεθνή κοινότητα, είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για κοινή δράση υπέρ της ειρήνης στην Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου,” τόνισε.


Die Welt: Ο Μάτις έπεισε

τον Τραμπ για μια περιορισμένη επιχείρηση στην Συρία

 Ο ΑμερικανΟς υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις μιλάει ψυχρά και σοβαρά. «Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον Άσαντ για να μη χρησιμοποιεί χημικά όπλα», είπε μετά τη στρατιωτική επέμβαση στην Συρία. «Προφανώς ο Άσαντ δεν πήρε το μήνυμα του περασμένου έτους» πρόσθεσε. 

Τα λόγια του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ είναι νηφάλια. Ήταν τόσο συγκρατημένος όσο συγκρατημένη ήταν και η στρατιωτική επίθεση τις προηγούμενες ώρες. 

Ο Μάτις μίλησε μόνο για τον ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, όχι για την προστάτιδά του Ρωσία. Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt o Μάτις ήταν αυτός που - όπως φαίνεται - έπεισε τον αμερικανικό πρόεδρο να μην κλιμακώσει την επίθεση. Αποφασίζοντας και πάλι για μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση - για να αποφύγει τη σύγκρουση της υπερδύναμης με την Ρωσία. Στην ουσία, το μήνυμα ήταν αυτό: Η επιχείρηση είναι πανομοιότυπη με εκείνη τον Απρίλιο του 2017, όταν οι πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ύστερα από τις υποψίες για τις επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια από το συριακό καθεστώς. 

Τώρα οι ΗΠΑ έπληξαν λιγότερες εγκαταστάσεις αν και ο αριθμός των πυραύλων ήταν περίπου διπλάσιος. Χωρίς να υπάρχουν νεκροί ... Από την Ευρώπη μόνο Βρετανία και Γαλλία μετείχαν στην επίθεση των ΗΠΑ. Η Γερμανία και η ΕΕ απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ για να βρουν πολυμερείς δπλωματικές λύσεις. «Αλλά στην ουσία, η επίδειξη της δύναμης που ο πρόεδρος Τραμπ θέλησε να κάνει είναι απόδειξη αδυναμίας» εκτιμά η Die Welt. Πολλοί στο περιβάλλον του Tραμπ προφανώς ήθελαν μια πιο σκληρή επίθεση - ίσως ο νέος σύμβουλος ασφαλείας Τζον Μπόλτον να πίεζε . Τελικά, ο Mάτις επικράτησε - και ο Τραμπ έκανε μια επιχείρηση που πρέπει να γίνει κατανοητή από την Ρωσία ως μέγιστη προτροπή, όχι πάρα πολύ ως πρόκληση. Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει, αλλά δεν θέλει να εμπλακεί μακροπρόθεσμα στο συριακό τέλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.