Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Η επόμενη μέρα για τη Συρία: Οι εικόνες καταστροφής, το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στον Άσαντ και το νέο σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ - ΦΩΤΟ



Ο Ντόναλντ Τραμπ, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί σύμμαχοί του εκτιμούν πως πέτυχαν οι βομβαρδισμοί τους εναντίον της Συρίας και του Μπασάρ αλ-Άσαντ που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες επιδρομές σε περίπτωση υποτροπής εκ μέρους της Δαμασκού, παρά την οργή της Μόσχας, η οποία καταγγέλλει μια «επίθεση».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε το Σάββατο ότι η Συρία θα πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της διαπράξουν νέες επιθέσεις με χημικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών της Αμερικής στη Λίμα του Περού, ο Πενς είπε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί το αποτρεπτικό πλαίσιο που υφίσταται με στόχο το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα τίμημα να πληρώσουν εάν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών».

Έπειτα απ' αυτή την «περιορισμένη» στρατιωτική επιχείρηση που είχε στόχο τρεις εγκαταστάσεις που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων και δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με τους Δυτικούς, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία σκοπεύουν να επιστρέψουν στη διπλωματία. Χθες, το Σάββατο το βράδυ, παρουσίασαν στους 12 εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο απόφασης για τη Συρία που αναμένεται να συζητηθεί από αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το κείμενο αυτό περιέχει περισσότερες πλευρές -χημική, ανθρωπιστική και πολιτική- και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων, σύμφωνα με το κείμενο που έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στον χημικό τομέα, το κείμενο «καταδικάζει με τους πιο έντονους όρους κάθε προσφυγή στα χημικά όπλα στη Συρία, ιδιαίτερα την επίθεση της 7ης Απριλίου στην Ντούμα». Προβλέπει τη δημιουργία «ενός ανεξάρτητου μηχανισμού» έρευνας και απόδοσης ευθυνών «βασισμένου σε αρχές αμεροληψίας και επαγγελματισμού».

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.