Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Υπεγράφη η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κολομβίας-FARC



Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Κολομβίας και η μαρξιστική αντάρτικη ομάδα FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία τη Δευτέρα τερματίζοντας τον 50χρονο πόλεμο που κόστισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους και έφερε τη χώρα των Άνδεων στο χείλος της κατάρρευσης.

Μετά από τέσσερα χρόνια ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κούβα ο πρόεδρος Juan Manuel Santos και ο ηγέτης των ανταρτώνTimochenko αντάλλαξαν θερμή χειραψία σε κολομβιανό έδαφος για πρώτη φορά και υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία.

Τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας πλήθος αξιωματούχων φώναζε: «Ζήτω η Κολομβία, ζήτω η ειρήνη», καθώς ο Santos παρέδιδε στον Timochenko καρφίτσα που απεικόνιζε ένα λευκό περιστέρι.

«Η φρικτή νύχτα βίας που μας έχει καλύψει με τη σκιά της για περισσότερο από μισό αιώνα έχει τελειώσει», δήλωσε ο Santos ξεσπώντας σε δάκρυα και συμπλήρωσε: «Έχουμε ανοίξει τις καρδιές μας σε μια νέα αυγή, σε ένα λαμπρό ήλιο γεμάτο προοπτικές που έχει εμφανιστεί στον κολομβιανό ουρανό».

Υπενθυμίζεται ότι οι Κολομβιανοί θα ψηφίσουν την Κυριακή για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επικυρωθεί εύκολα.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, πολλοί από τους οποίους ξέσπασαν επίσης σε κλάματα, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν, ακρωτηριάστηκαν, βιάστηκαν, απήχθησαν ή εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το τέλος του μακροβιότερου πολέμου της Λατινικής Αμερικής θα σημάνει την μετατροπή του αντάρτικου σώματος της FARC σε πολιτικό κόμμα που θα λαμβάνει πλέον μέρος στις εκλογές, αντί για τις εμπόλεμες ζώνες.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για το ότι θα συμμετέχουμε στην πολιτική διαδικασία άνευ όπλων», δήλωσε ο Timochenko, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα της FARC. «Είμαστε όλοι έτοιμοι να αφοπλίσουμε το μυαλό και τις καρδιές μας», κατέληξε.

Οι επισκέπτες στην παράκτια πόλη της Καρταχένα κλήθηκαν να φορέσουν λευκά και περιελάμβαναν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-Moon, τον Πρόεδρο της Κούβας, Raul Castro και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry.

Σε ένδειξη υποστήριξης της ειρηνευτικής συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε τη FARC από τη λίστα με τις τρομοκρατικές ομάδες. Παράλληλα, ο Kerry ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει την απαλοιφή της FARC από τη δική της λίστα με τις τρομοκρατικές ομάδες, ενώ το ποσό των 390 εκ. δολαρίων προβλέπεται να δωθεί τον επόμενο χρόνο στην Κολομβία, σε υποστήριξη της μεταβατικής κατάστασης προς την ειρήνη.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.