Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΙΣΑ: Σοβαρές παραλείψεις του υπ. Υγείας στο θέμα της ελονοσίας

Παράιτηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας ζητεί ο Γ. Πατούλης

Για «σοβαρές παραλείψεις» του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας από την ελονοσία κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης, ζητώντας την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζου.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζει «καθυστερημένη» τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η ηγεσία του οποίου - όπως επισημαίνει - « επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες του γενικού γραμματέα Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζου, για το σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ η ελονοσία ενώ είχε εκριζωθεί το 2014, επανεμφανίστηκε το 2015 επί θητείας του Ι. Μπασκόζου. Αυτό οφείλεται σε σοβαρές παραλείψεις του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενώ γνώριζε τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο κ. Πατούλης, το υπουργείο «δεν μερίμνησε για το στρατηγικό σχεδιασμό και το σωστό συντονισμό των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών» ενώ «όφειλε να είχε ενημερώσει τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη για ελονοσία» αλλά και «να παρακολουθεί εάν ειδικά σε αυτές τις περιοχές έγιναν οι ψεκασμοί και μάλιστα την ενδεδειγμένη περίοδο κατά το στάδιο των νυμφών».

«Στην πραγματικότητα το υπουργείο Υγείας άφησε τελείως στην τύχη του τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις είτε να μην γίνουν καθόλου οι ψεκασμοί είτε να γίνουν ανεπαρκώς. Επιπρόσθετα του υπουργείο Υγείας, δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης και την αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών όπως ζητούσαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, με έγγραφό τους που είδε το φως της δημοσιότητας, τον περασμένο Μάρτιο -στο οποίο προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο έξαρσης της ελονοσίας και ζητούσαν την λήψη μέτρων», συμπληρώνει ο κ. Πατούλης και καταλήγει:

«Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας με τις παραλείψεις του εξέθεσε για άλλη μια φορά τη δημόσια υγεία, σε σοβαρό κίνδυνο. Η πολιτική δεν χαράζεται με συσκέψεις και εγκυκλίους. Ζητούμε την παραίτηση του Ι. Μπασκόζου γιατί βλάπτει τη δημόσια υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.