Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ρέντσι, Μέρκελ, Ολάντ: συνάντηση των ισχυρών με δυνατό συμβολισμό


Συνομιλίες είχαν οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα, στον απόηχο της απόφασης-σοκ της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσαν ότι η Ευρώπη πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στους λαϊκιστές που κατηγορούν τις Βρυξέλλες για όλα τα προβλήματα εντός των κόλπων της.

Έχοντας συναντηθεί σε ένα αεροπλανοφόρο έξω από το ιταλικό νησί Βεντοτένε, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi, κάλεσαν για στενότερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ενώ συμφώνησαν και ως προς την ανάγκη παροχής καλύτερων ευκαιριών για τους νέους.

Σε μια βαρύνουσας σημασίας σε επίπεδο συμβολισμού συνάντηση, οι τρεις ηγέτες επισκέφθηκαν το Ventotene και κατέθεσαν στεφάνι στον τάφο του Altiero Spinelli, έναν Ιταλό άνθρωπο του πνεύματος, που θεωρείται ως θεμελιωτής της ιδέας της ευρωπαϊκής ενότητας.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο Garibaldi, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αποστολής της ΕΕ για την καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, θύματα των οποίων έχουν γίνει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες σε όλη τη Μεσόγειο.

«Για πολλούς λαϊκιστές, η Ευρώπη φταίει για ό, τι πάει στραβά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Renzi κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των τριών Ευρωπαίων ηγετών. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η μετανάστευση, είναι σφάλμα της Ευρώπης, η οικονομία είναι κακή, είναι σφάλμα της Ευρώπης, λένε. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια».

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση είχε ως σκοπό να θέσει τις βάσεις για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, οι συνομιλίες της Δευτέρας σηματοδότησαν την έναρξη μιας εβδομάδας συναντήσεων για τη Merkel με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπου και θα ταξιδέψει σε τέσσερις χώρες, ενώ θα υποδεχτεί ηγέτες από άλλες οχτώ.

Η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφερόμενη στο BREXIT δήλωσε: «Σεβόμαστε την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά θέλουμε επίσης να καταστήσουμε σαφές ότι τα άλλα 27 κράτη μέλη επενδύουν σε μια ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη».

Πηγές: Reuters, Euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΧΟΛΊΟΥ
Τα σχόλια στό 07magazine men'sblogspot υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων είναι (αστική και ποινική) και βαρύνει τους σχολιαστές.